
AK opdracht
Luna 3E
Samenvatting §6
Afrika heeft momenteel het minste energieverbruik op aarde. Dit zal door de tijd heen gaan stijgen, dus we kunnen ons afvragen wanneer de energie op is. De voorraden aan energie drukken we uit in terawatt (TW= 10^12 watt). Het totale wereldverbruik is momenteel 16 TW. Het lijkt alsof we nog genoeg energie hebben, maar dit klopt niet helemaal. Want de welvaart zorgt voor meer energieverbruik en in steeds meer landen begint de welvaart te stijgen. Dit betekent dus: meer energieverbruik en het sneller opraken van energie.
Een ander probleem is dat we sommige voorraden niet kunnen winnen. Van alle voorraden (potentiële energievoorraden) hebben we niet de techniek om ze te winnen of zitten ze te diep in de aarde. En slechts een deel van de technisch winbare stoffen is ook economisch winbaar (genoeg geld voor winning) of maatschappelijk winbaar (maatschappij keurt goed). Zo is Nederland tegen winning van kernenergie en schaliegas. Als je al deze punten meerekent is er maar een klein deel van alle voorraden die we kunnen winnen.
In Afrika is nu het laagste energieverbruik per hoofd van de bevolking. Dit is nog sterk gericht op biomassa (hout, droger dierlijke mest). In 2013 gebruikten 2 op 3 Amerikanen nog geen energie. Vooral in afgelegen plattelandsgebieden was er nauwelijks elektriciteit. Maar door de voorspelde economische groei zal de vraag naar energie stijgen. We zijn gelukkig energiebronnen genoeg: aardgas, aardolie en steenkool. Ook kan Afrika gebruik maken van duurzame energie, het is er namelijk erg zonnig. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast bij het Desert project en (kleinschalig) bij het dorpje Sabongair in Kameroen.



